Tagi

, , , ,

Składniki:

● 5 kg obranych i pokrojonych buraków
● 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków
● 3 liście laurowe; ziele ang.; goździki
● 10 ziaren pieprzu; kminek
● 4 pory z liśćmi
● 10 cebul
● ocet dębowy
● obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety
● 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych

Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela ang., 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie). Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule. Wrzucić obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.

About these ads