Tagi

, , ,

Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u

Składniki:
● 20 obranych krewetek
● 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
● 4 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
● 60 g obranych szalotek
● 30 g kandyzowanej cytryny w kostkach
● 50 g czerwonej papryki opieczonej wcześniej w piekarniku i obranej ze skórki
● 1 mała ostra papryczka
● 15 g obranego i posiekanego świeżego imbiru
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól i pieprz

Rozpoczynamy od przygotowania sosu: do miski wrzucamy pokrojone szalotki i opiekaną paprykę, posiekaną ostrą papryczkę, kandyzowaną cytrynę, posiekany świeży imbir. Dodajemy 3 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny, aby składniki się „przegryzły”. Krewetki wrzucamy do miski ze sproszkowanym imbirem i oliwą. Mieszamy, aby dobrze obtoczyć krewetki w imbirze i oliwie.

Zostawiamy na 6 godzin w lodówce, a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Podajemy z sosem.

Ostre jak piątkowe wieczory

Reklamy